Huren en geld Ruim 70% van de kiezers wil dat het Kabinet een huurexplosie van 5% in de sociale huursector voorkomt. Onafhankelijk platform PanelClix legde deze en andere stellingen aan kiezers voor.
Goed en veilig wonen Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor regie op de volkshuisvesting naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de Woonbond is het een afzwakking van de eerdere versie.
In het voorjaar van 2025 besluit de Tweede Kamer over een aantal belangrijke volkshuisvestelijke onderwerpen. Zo staat 12 februari 2025 een debat gepland over de huurverhoging 2025 en de landelijke woontopafspraken en wordt later in het voorjaar de behandeling van de Wet Regie op de Volkshuisvesting verwacht.
Huren en geld Na maandenlange onderhandelingen houdt de minister vast aan een torenhoge huurverhoging. De Woonbond weigert om huurders de rekening van de wooncrisis te laten betalen.
Huren en geld De Tweede Kamer heeft afgelopen week ingestemd met twee wetten die de huurtoeslag veranderen. Sommige veranderingen gaan in per 2025, andere pas in 2026.
Goed en veilig wonen Vanaf 1 januari 2027 kunnen mensen met zonnepanelen op hun (huur)woning de stroom die ze zelf opwekken en op dat moment niet gebruiken, niet meer salderen. Dat besloot de Tweede Kamer op donderdag 14 november.
Persbericht Nederlandse Woonbond
Coalitieakkoord biedt geen perspectief voor huurders en woningzoekenden
Redactie
16 mei 2024
Politiek en beleid De Woonbond ziet in het akkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB veel te weinig ambitie om de wooncrisis aan te pakken en te zorgen dat huren weer betaalbaar wordt.
Wat is de maximale huurverhoging in 2024?
In 2024 mag de huur voor een sociale huurwoning omhoog. De maximale huurverhoging hangt af van wat u nu maandelijks aan (kale) huur betaalt.
Kwart van huurders zit financieel klem: te weinig geld om normaal van te leven
Een kwart van de huurders is iedere maand zo veel geld kwijt aan woonlasten, dat er te weinig overblijft om normaal van te kunnen leven.
Het gaat volgens budgetvoorlichter Nibud om ruim 800.000 huishoudens. Mensen met een koopwoning hebben zelden financiële problemen.
Energielabel beter inzichtelijk voor huurders
De Woonbond is blij te kunnen melden dat huurders vanaf nu de gegevens waarop het energielabel gebaseerd is, kunnen inzien en downloaden via MijnOverheid. Dit kan alleen voor het adres waarop de huurder ingeschreven staat. De Woonbond heeft hier lang voor gelobbyd.
ZOwonen lanceert het ‘ONDERHOUDSABONNEMENT’ per november 2023
Op 13 november 2023 heeft Zowonen een Onderhoudsabonnement gelanceerd (AHO).
Omdat iedereen, die een huurcontract tekent, automatisch akkoord gaat met het
‘Besluit kleine herstellingen’. (BWBR0014931 is bij wet vastgelegd) zijn een groot aantal kleine reparaties voor rekening van de huurder.
Woonbond lanceert actieplan voor betaalbare nieuwbouw
2 juli 2023
Om de woningbouwambities van minister Hugo de Jonge te halen is een forse ingreep nodig, daarom lanceert de Woonbond een actieplan dat leidt tot daadwerkelijk betaalbare huur- en koopwoningen. De vergaande maatregelen die de Woonbond voorstelt hebben effect op grondspeculanten, vergroten de positie van woningcorporaties en betekenen 10 miljard extra publieke investeringen in nieuwbouw.
Bezuiniging op huurtoeslag door Kabinet is niet uit te leggen
19 mei 2023
Een derde van de huurders van sociale huurwoningen krijgt een eenmalige huurverlaging per 1 juli. Corporaties investeren hiermee in de betaalbaarheid van wonen voor de groep mensen die dit het hardst nodig heeft.
Reactie consultatie Wet betaalbare huur. gepubliceerd en eigendom van: Woonbond
Graag reageert de Woonbond op de internetconsultatie van de Wet Betaalbare Huur.
Het wetsvoorstel moet voorkomen dat woekerhuren kunnen worden gevraagd. De Woonbond juicht het toe dat de minister de betaalbaarheid van huren tracht te verbeteren en door het uitbreiden van de huurprijsregulering veel te hoge prijzen aan wil pakken.